A la UAP considerem que un psicòleg pot ajudar en dos moments:

  1. quan la persona vol millorar algun aspecte del seu caràcter, personalitat o vida (creixement personal)
  2. quan es pateix algun tipus de problema  o malestar

Creiem que és molt recomanable que en algun moment o altre de la vida, anem al psicòleg a millorar-nos. Així prevenim problemes i evitem futures crisis que ens poden provocar malestar. Però sobretot augmentem la nostra qualitat de vida i satisfacció vital.

Podeu consultar l’apartat de sessions de creixement personal per a obtenir més informació.

Quan ens trobem davant un problema o situació difícil intentem utilitzar els recursos dels que disposem. Primer recorrem al nostre propi esforç i inventiva; quan això no funciona li expliquem el nostre problema a algun familiar o amic. Però quan aquest recurs també ens falla és el moment en el que ens plantegem: qui ens pot ajudar?.

No és necessari tenir molts problemes per anar al psicòleg. Tampoc fa falta passar per una situació molt difícil. Sols petites coses ens poden provocar un malestar crònic que tot i no ser molt intens ens redueix el nostre benestar i per tant, la nostra felicitat.

Aquí mencionem un seguit d’exemples de dificultats on podria intervenir un psicòleg per a millorar o eliminar el sofriment: malestar en la parella, insatisfacció vital, apatia generalitzada, ansietat moderada, alguna dificultat sexual, una por que va interferint sovint i un llarg etcètera de dificultats que poden agreujar-se amb el pas del temps.

Moltes persones es resignen a trobar-se malament o a no sentir-se del tot bé perquè no han trobat una explicació del què els hi  passa. També hi ha gent que creu que el que pateix és una característica de la seva personalitat i que no té solució. Alguns no s’adonen que tenen un problema i són els familiars o els amics els qui demanen ajuda a un especialista. D’altres, tot i saber que tenen un problema, encara  es resisteixen a anar al psicòleg ja que creuen, erròniament, que  amb el temps i “força de voluntat” el seu malestar desapareixerà  o tenen por del què diran els seus familiar i amics  veient-se com a  persones amb pocs recursos o dèbils.

Des de la UAP i a través de la nostra experiència, veiem com totes aquestes creences van canviant però fa falta encara donar molta informació sobre la funció de la psicologia clínica a la societat.

Els psicòlegs tenim com a objectiu ajudar a les persones que presenten algun problema en el seu benestar psicològic. Des d’aquí animem a totes aquelles persones que vulguin millorar la seva qualitat de vida a consultar un professional de la psicologia clínica. Com se sol dir, demanar ajuda psicològica és el primer pas per a solucionar el problema.

Ara, rebre teràpia psicològica és més assequible econòmicament. Els psicòlegs contribuïm a enriquir l’oferta de tractament psicològic econòmic i de qualitat.