Molta gent pensa que les persones no canviem tot i tenir aspectes que no ens agraden de nosaltres mateixos. El motiu que es dóna és que “jo sóc així” i que són aspectes innats o genètics o bé que fa molts anys que els tenim. En la majoria d’ocasions quan afirmem això, ens equivoquem. La majoria de trets de personalitat o caracterials es poden canviar si es vol i es fa l’esforç. La pregunta que més sentim a la UAP és: “com es fa per canviar?” o “què puc fer per canviar?”.

Tot seguit intentem donar les pautes que són necessàries per establir el canvi i que hem observat que són molt eficaces.

Passos a seguir per aconseguir canviar:

1- Necessitat d’haver de canviar pel patiment o per les conseqüències que provoquem en nosaltres i en els altres.
2- Consciència de les equivocacions o dels trets que provoquen patiment.
3- Voluntat de canvi i motivació: implicació i esforç.
4- Respectar el temps necessari pel canvi: és un procés a vegades lent.
5- Posar en dubte creences i conductes pròpies.
6- Crear, investigar i reflexionar creences alternatives.
7- Adoptar noves creences i conductes que provoquin menys patiment.

Si seguim aquests passos, amb l’ajuda de la psicologia, molts trastorns i moltes dificultats es poden millorar o eliminar definitivament. Hem de pensar que la principal virtut és pensar en que hem de canviar el pensament o la conducta que no ens funciona per tal de reduir el patiment i millorar la qualitat de vida. El principal punt és el 5, el de posar en dubte les nostres creences per a reflexionar-les i valorar si ens generen unes bones conseqüències.

La principal i més important creença a posar en dubte és la de “jo no puc canviar”. Si no aconsegueixes posar-la en dubte i creure que pots canviar, no funcionarà la teràpia i continuaràs per sempre amb els aspectes negatius.

Exemples d’aspectes que es poden canviar:

La timidesa, l’agressivitat, les preocupacions, les obsessions, l’autoestima o autoconcepte, la desconfiança, la susceptibilitat, les habilitats socials, la força de voluntat, l’estat d’ànim, l’ansietat, les pors, la sexualitat,… en definitiva, els conceptes o creences.