Avui en dia, la psicologia clínica disposa d’una nova eina per a ser aplicada.
La teràpia via internet és present ja al nostre país i es creu que serà molt utilitzada d’aquí a pocs anys.
A la UAP hem optat per introduïr aquest tipus de teràpia per a oferir la possibilitat a les persones que vulguin obtenir una atenció psicològica.

La teràpia via internet es pot seguir a través de correu electrònic, de ch ats (canals de parla) i també per videoconferències. Des de la UAP hem escollit el primer dels tres perquè ofereix més garanties de seguretat.
Tot i això, a la UAP creiem necessari informar de diversos aspectes de la psicoteràpia en línia.

POSSIBILITATS DE LA TERÀPIA PER INTERNET:

 • fer una consulta aïllada
 • iniciar una avaluació i un tractament sempre des d’internet
 • fer les sessions d’avaluació o diagnòstic presencials i continuar la teràpia a través d’internet.

PER QUÈ UTILITZAR LA CONSULTA PSICOLÒGICA A TRAVÉS D’INTERNET?

 • a través d’aquest sistema es pot tenir una major freqüència de contacte terapèutic.
 • es poden portar a terme consultes i tractaments amb tota efectivitat.
 • se’n poden beneficiar persones que pel seu problema ( minusvalideses, agorafòbia,…) els és molt difícil seguir una teràpia presencial.
 • quan per motius laborals o de llunyania no és possible poder seguir un tractament psicològic.
 • es pot afavorir l’anonimat del client i així aquest es sent més tranquil i segur d’iniciar una teràpia.

LIMITACIONS DE LA PSICOTERÀPIA EN LÍNIA:

 • no es manté un contacte cara a cara. No hi ha possibilitat d’observar la conducta no verbal (gesticulació, expressió, mirada, postura,…). Els psicòlegs perdem informació alhora de fer el diagnòstic i també alhora de programar un tractament.
 • hi pot haver una malinterpretació de les paraules escrites per ambdues parts amb el consegüent “dany emocional” pel client.
 • existeixen certs trastorns psicològics no tractables per internet com les depressions amb risc de suicidi, alguns trastorns de personalitat i clients a qui la teràpia via internet els afavoreix el greu aïllament social que ja pateixen, entre d’altres.
 • la privacitat de les dades pot veure’s alterada degut a que es transmeten per xarxa.

ÉS SEGURA LA PSICOTERÀPIA EN LÍNIA?

Cada vegada existeixen més mitjans per fer més segura la transmissió de dades via internet. Tot i això, no es pot garantir que no hi hagi cap problema.

Si el client decideix iniciar una teràpia o una consulta, a la UAP proporcionem un seguit de recomanacions tècniques que ajudaran a que no sorgeixi cap dificultat.

Cal destacar que la privacitat i la confidencialitat de les dades estan garantides un cop les haguem rebudes a la UAP, com si es tractés d’una psicoteràpia presencial.

COM ES FA EL PAGAMENT DE LES CONSULTES?

Aquest és un dels aspectes que actualment s’estan debatent als col.legis de psicòlegs de molts països. S’espera que aviat surti una legislació que reguli tota aquesta activitat.
A la UAP, les tarifes i la forma de pagament s’acordaran en cada cas entre client i terapeuta i també en funció de si es segueix una teràpia o si sols és una consulta aïllada.

COM PUC INICIAR UNA PSICOTERÀPIA EN LÍNIA?

S’ha de tenir present que per fer una consulta o iniciar una teràpia d’aquestes característiques s’han de conèixer les limitacions que aquesta té. Un cop acceptades, poder utilitzar aquest nou mitjà de comunicació sols requereix tenir disponibilitat d’utilitzar un ordinador connectat a internet i un servidor de correu.