La Unitat d’Atenció Psicològica (UAP) és un gabinet privat de psicologia clínica que segueix una orientació cognitivo-conductual. Aquesta és la corrent actual majoritària i s’ha mostrat molt eficaç per a tractar la majoria de trastorns psicològics. L’objectiu principal pel qual va ser creada la UAP és el d’oferir un servei psicològic especialitzat per millorar la qualitat de vida de les persones.

La UAP està formada per un equip de psicòlegs especialitzats en determinats trastorns i entre ells, un dels més destacats és el tractament psicològic per afrontar operacions i trasplantaments.

D’aquí va sorgir el nostre interès per a col.laborar amb el Club de Trasplantats Hepàtics de la Ciutat Sanitària i Universitària de Bellvitge. Oferir un suport psicològic a les persones que havien de sotmetre’s a un trasplantament o que ja l’havien sofert era la nostra carta de presentació. La direcció es va mostrar molt interessada en establir una col.laboració per tal d’oferir suport psicològic a tots els membres del Club i familiars que ho desitgessin.

Els trasplantaments són situacions poc habituals i complexes. Generen en la major part de persones un gran estrès i emocionalitat, així com moltes preguntes i moltes pors: Por al dolor, a patir més operacions, a l’esperança de vida, a la mort, al rebuig a un òrgan no propi i al canvi de condicions vitals, entre altres.

En el moment en què els metges comuniquen que una persona necessita un trasplantament és quan sorgeix l’emocionalitat i l’ansietat. En molts casos apareix un trastorn d’ansietat i/o afectiu com a conseqüència de la nova situació.

Els pensaments negatius solen col.lapsar la ment en aquests moments. Mantenir un bon estat d’ànim, reduir l’ansietat i assimilar el problema, superant la ràbia i la impotència inicials, són imprescindibles per afrontar totes les proves i ingressos previs, disminuir el seu impacte i afavorir una més ràpida preparació a la operació. Les persones més properes es poden sentir igual o pitjor que el malalt pel fet de no saber-li donar un suport eficaç.

És en aquest període on la teràpia psicològica pot ajudar a l’afectat i als seus familiars a no sentir-se col.lapsada, desesperançada i atemoritzada proporcionant-li informació (sempre d’acord amb el seu metge de referència), reestructurant els temors i els pensaments negatius i proporcionant-li estratègies.

Al post-operatori és molt important l’estat d’ànim per poder agilitzar la recuperació. Una ment serena, esperançada i tranquil.la afavorirà una millor i més ràpida recuperació post-operatòria i una major esperança de vida.

Des de la UAP volem felicitar al Club i a tots els membres que en formeu part per la gran tasca que esteu duent a terme ajudant a persones que com vosaltres s’han d’afrontar a un trasplantament de fetge. Us animem a continuar amb aquesta energia i aquestes ganes de viure. Felicitats!